A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Вшанування пам'яті жертв голодомору

Дата: 24.11.2017 14:22
Кількість переглядів: 545

    В кінці листопада - День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, день глибокої скорботи і туги за мільйонами обірваних життів наших співвітчизників. Голодомор, що прокотився трьома потужними хвилями Україною, забрав тисячі й тисячі життів українців, став масштабною національною трагедією.

Правда про ці трагічні сторінки вітчизняної історії, про небачений масштаб злочину проти українського народу довгий час старанно приховувалася.

Голод 1932-33 рр. охопив велику територію України. Села обезлюдніли, живі не мали сил ховати померлих. Жахлива правда ,але щохвилини від голоду гинуло 17 чоловік, щогодини 1000, щодня Україна втрачала 25000 людей. Скільки саме загинуло  5, 7, 9 чи 10 млн. невинних жертв невідомо і досі. Для порівняння: сучасна Угорщина має населення трохи більше 10 млн. чоловік, тобто під час найбільшого голодомору зникла ціла європейська держава – наша держава.

Українці з давніх-давен були хліборобською нацією. Зерна завжди вистачало вдосталь не тільки для себе, а й для вивозу за межі держави. Як сталося, що у ХХ ст. Україна  потерпала від голоду? Невже українські селяни перестали любити землю і працювати на ній? Звичайно ні, на це були різні причини.

Указом президента України від 26 листопада 1998 року остання субота листопада оголошувалась Днем пам’яті жертв голодомору, з 2000 року цей день став іменуватися Днем пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.

У травні 2003 р. на спеціальному засіданні Верховної Ради України  було визнано «Голодомор» 1932-33 р. геноцидом українського народу. ООН також визнала голодомор 32-33 рр. трагедією України та інших держав колишнього Радянського Союзу.

Розбудовуючи власну державу, ми маємо пам’ятати про кожен наш крок на п’єдестал незалежності, про кожну історичну віху – сумну і радісну, вчитися на помилках, робити все можливе, аби подібне не повторилося

Схилімо голови в глибокій жалобі і запалімо свічі пам’яті за тими, хто загинув голодною смерттю, став жертвою репресій тоталітарного режиму. Збережімо мир та суспільну злагоду в соборній незалежній Україні, за яку боролися наші попередники!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора