A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Звіт селищного голови Полтенка С.П.за 2017 рік

Дата: 27.12.2017 14:52
Кількість переглядів: 713

Шановні жителі селища, присутні!

Я ознайомлю Вас із роботою селищної ради в 2017 році  та окреслю основні напрями роботи селищної ради на 2018 рік. 

  

           Основне про, що мені  хотілося  б поговорити сьогодні:  це  те, що зроблено в минулому році, проаналізувати ситуацію сьогоднішнього дня, обговорити програму  соціально-економічного розвитку селища , а також всі ті питання, які нас як жителів нашого селища  найбільше хвилюють і над виконанням яких нам необхідно працювати.

 

             Говорячи за роботу селищної ради, її виконавчого комітету слід зазначити, що ми виконували і виконуємо як власні так і делеговані державою повноваження, які обумовлені в Законі України „Про місцеве самоврядування в Україні”.

              На початку свого звіту зупинюсь на організаційно-масовій роботі виконкому і ради.  Важливим етапом у роботі селищної ради  є планування її роботи. План роботи ради виносимо на розгляд останньої сесії року, попередньо розглянувши на засіданнях постійних комісій для внесення доповнень, змін та врахування зауважень. Але план – це не догма тому ,за необхідністю вносимо до нього зміни і коректуємо з огляду на ситуацію.

              У відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та плану роботи селищної ради сесії проводяться   один раз на місяць . Так у 2017 році було проведено 12 сесій ради. Прийнято 191 рішення. Для підготовки питань на розгляд сесії постійно залучаємо виконавчий комітет, депутатів ради, керівників підвідомчих закладів, а при потребі  керівників або спеціалістів   тих чи інших організацій та установ селища.

             Всім депутатам завчасно надсилаємо інформацію про місце, час і порядок денний сесії, а також надаємо проекти рішень по основних питаннях, для того щоб депутати змогли підготуватись до обговорення   питань порядку денного та внесення змін до проектів рішень сесії. Всі депутати  працюють в постійних комісіях селищної ради, а їх у нас три.

 

                      Засідання виконавчого комітету селищної ради плануються  і проводяться щомісячно. Крім  питань, передбачених планом роботи виконкому, розглядаються питання поточного моменту, подання підприємств,установ та організацій, заяви громадян. Для підготовки   питань на розгляд виконкому створюються  робочі групи, до яких входять як працівники апарату  селищної ради, так і керівники  служб району.

          В 2017 році проведено 10 засідань виконкому, прийнято 55 рішень.

                 На сьогоднішній день активність громадян селища низька, адже всі  проблеми, які є на сьогоднішній день в суспільстві негативно впливають на  активність  наших жителів. Хоча не можна сказати, що громадяни селища взагалі не цікавляться життям селища. І підтвердженням цьому є ваша участь у проведенні загальних зборів громадян селища, на яких звітує селищний голова.  Наших жителів дуже хвилюють і благоустрій селища, і охорона навколишнього природного середовища, і працевлаштування, і інші важливі питання для кожної людини.                     

 Щодо органів самоорганізації населення,  створені в нас раніше вуличні комітети,  практично  не працюють.  Проводили роботу з депутатами на предмет оновлення вуличних комітетів та   обрання  голів вуличних комітетів на вулицях, які дійсно б стали тією допомогою і підтримкою для депутатів та селищної ради  на місцях. А ваша допомога нам дійсно дуже потрібна. Але до цього часу це питання до кінця не вирішене. Маючи у помічниках людей, які проживають безпосередньо на тій чи іншій вулиці ми б достеменно володіли інформацією і по благоустрою і по освітленню і по стану доріг, а це б дало нам змогу швидше і якісніше вирішувати проблеми, які виникають на вулицях та провулках селища, громадських місцях та і в селищі в цілому.

                       При селищній раді створено громадське формування по охороні громадського правопорядку. Але дане формування  не працює . Однією із причин небажання як вступу до цієї громадської організації, так і роботи в ній є правова неврегульованість матеріального заохочення членів таких громадських формувань а також повна відсутність яких би то не було пільг. 

                    Діє при селищній раді і адміністративна  комісія, яка розглядає протоколи про адміністративні порушення. Так в цьому році було проведено  2 засідання  та прийнято  2 постанови. Основними адмін. порушеннями на сьогоднішній день є порушення Правил благоустрою населеного пункту, порушення правил торгівлі. Попередження не діють, але все таки всякому  терпінню і розумінню приходить край тому  перейшли і до штрафування. Так за минулий рік отримали 391 грн. штрафів.

                  

             В селищній раді проводиться відповідна робота  щодо створення умов для реалізації конституційного права громадян на звернення, передбаченого ст.40 Конституції України та врегульованого Законом України «Про звернення громадян».

             Відповідно до чинного законодавства в  селищній раді встановлено дні особистого прийому громадян у селищного голови, заступника і секретаря ради, довідки видаються - якщо є необхідність, незважаючи на прийомні та неприйомні дні. Хоча Закон України „Про звернення громадян ”  передбачає, що  прийом громадян можна проводити і раз на місяць, але для нас ця норма закону є неприйнятною, оскільки люди до нас ідуть щодня. В плані аналізу заяв і звернень громадян хотілося б звернутись до всіх присутніх в залі  з проханням перевірити свої документи про право власності на нерухоме майно, щоб були там  і свідоцтво на право власності і правильна адреса, щоб були узаконені всі будівлі, які є на земельній ділянці .                                       

                  Відповідно до чинного законодавства в  селищній раді встановлено дні особистого прийому громадян у селищного голови, заступника і секретаря ради, довідки видаються - якщо є необхідність, незважаючи на прийомні та неприйомні дні. Хоча Закон України „ Про звернення громадян ”  передбачає, що  прийом громадян можна проводити і раз на місяць, але для нас ця норма закону є неприйнятною, оскільки люди до нас ідуть щодня. 

     Значною залишається і кількість виданих довідок; так всього в 2017 році  видано _4800__  довідок.

         За 2017 рік на розгляд до працівників селищної ради  надійшло 511 заяв від громадян  (на особистому прийомі -265, поштою – 246). Всі звернення розглянуті в межах повноважень у спосіб передбачений законодавством та у відповідні терміни. Основними питаннями  у зверненнях громадян залишаються питання: приватизації та оренди земельних ділянок. Також, складено 75 актів обстеження матеріально-побутових умов проживання громадян, 37 громадян звернулися  для надання характеристик. Видано близько 4800 довідок громадянам (про склад сім’ї,  землю, зарплату та інші). 1500 сім’ям була надана допомога щодо оформлення субсидій на опалювальний період 2017-2018 рр. 234 громадянам оформлена реєстрація місця проживання , та 110 громадянам оформлено зняття з реєстрації місця проживання.

                  На військовому обліку в селищній раді перебуває 783 військовозобов’язаних в т. ч. 78 - жінок, 23 –офіцери, 135 чол. - призовників . У звітному періоді надійшло до селищної ради 215 повісток, вручено 21 повістку призовникам.            

             На виконком селищної ради покладено обов’язки органу опіки і піклування  в селищі проживає __12___ дітей сиріт та дітей, які залишились без батьківського піклування. Всі ці діти мають опікунів. Проживає 2 прийомних сім'ї в яких виховується ___6__ прийомних дітей. Також на території селища проживає ___11___ багатодітних родин, в  яких виховується троє і більше.

     Тепер детальніше зупинюсь на роботах, які були заплановані в Програмі

соціально-економічного розвитку  і були виконані в 2017 році.

         Програма соціально-економічного та культурного розвитку селища на 2017 рік була затверджена 23 грудня 2016 року.

          Виконання Програми взаємопов’язане із виконанням бюджету селища,  наявні ресурси бюджету селища 2017 року  спрямовувались  на поточні видатки та ремонти об’єктів комунальної власності селища. Звичайно не всі наші плани і задуми були реалізовані, але ми намагались виконати всі накреслені плани, щодо розвитку території. Основним стримуючим  фактором – був фактор відсутності достатніх коштів в селищному  бюджеті.

     Тепер детальніше зупинюсь на роботах, які були заплановані в Програмі

соціально-економічного розвитку  і були виконані в 2017 році. Протягом останніх трьох  років працюємо над впровадження в життя енергозбереження та вуличного освітлення,заходів з економії фінансових та матеріальних ресурсів.

Благоустрій

Один з найбільших напрямків роботи селищної ради і по об’єму і по кількості вкладених в нього коштів є благоустрій населеного пункту.

        Зроблено грейдерування ґрунтових доріг в селищі.

         В селищному парку встановлено спортивний майданчик з десяти  найменувань, Благодійний фонд В.Мошенського профінансував придбання цього майданчику на суму 61 900 грн., а також профінансував доставку з Києва до Білолуцька.  Монтаж майданчика здійснювали робітники селищної ради, мешканці селища та небайдужі депутати.    

         В основному роботи по благоустрою селища виконувались робітниками з благоустрою селищної ради. Були проведені  роботи  по  спилюванню аварійних дерев у селищному парку та вулицях селища, косіння  бур’янів на кладовищах, прибирання сміття в громадських місцях селища.

Є на балансі селищної ради 2 вантажних автомобіля та екскаватор,але ця техніка є морально застарілою і не спроможною надавати послуги на тому рівні, якого зараз потребує  населення  селища.  Тому говорити про створення комунального підприємства та  розвиток  житлово-комунального господарства не можливо без дотації з боку держави, адже нашому бюджету це не під силу, оскільки придбання лише однієї спецмашини обійдеться більше ніж в 500 тис.грн.

      Для покращення благоустрою у громаді в цьому році  придбано новий  подрібнювач гілок на суму 57000 грн.  Це дозволить  подрібнювати гілки та використовувати їх для опалення в ДНЗ « Барвінок», Білолуцькому МБК.

          Також силами робітників по благоустрою селищної ради впорядковано зупинку громадського транспорту по вулиці 1 Травня в селищі, виготовлено та встановлено сім лавок, дві гойдалки в селищному парку.

Через обмежений селищний бюджет більше 25 років тому було прийнято рішення про відключення  вуличного освітлення в селищі. Завдяки тому,що Перша програма з енергоефективності за фінансуванням бюджету Луганської обласної державної адміністрації  запущена , вже видно її результат – сяйво  світлодіодних ламп на вулицях селища – 1 Травня, Блінова, Панасенко, Московська, Жовтнева, Садова, Миру, Зарічна.

В 2017 році за рахунок коштів Луганської обласної державної адміністрації  всановлено освітлення по вулиці Чернишової в селищі.

 

Щодо безхазяйного майна, яке є в селищі, можна сказати наступне. Триває робота по виявленню власників таких будівель, а це кропітка робота – запити, отримання відповідей. Будівлі знаходяться у дуже непривабливому, аварійному стані, а зробити у більшості випадків нічого не можна – є власники або спадкоємці, які не можуть дати розуму своєму майну. Розпочата процедура взяття таких об’єктів у власність громади.

        Культура

         На розвиток культури в 2017 році селищною радою витрачено  власних  коштів на суму 90 тис. грн. ( на фінансування заробітної плати та нарахування на заробітну плату працівникам культури).  Поточні утримання Білолуцького МБК здійснюються за рахунок коштів селищного бюджету у зв’язку з хронічним недофінансуванням коштів субвенції районного бюджету.

   Протягом 2017 року працівниками  будинку культури  селищної ради було проведено різні за формою та тематикою культурно-дозвільні заходи, присвячені подіям місцевого, загальнонародного та державного значення.

  Інфраструктура громади.

       В комунальній власності селищної ради перебуває  9 об’єктів. Протягом 2017 року виконані наступні роботи щодо ефективного використання та належного утримання майна громади.

     Від надання в оренду комунального майна в бюджет селищної ради за 11 місяців 2017 року надійшло 18 тис. грн.

         В 2017 році прийнято в комунальну власність індивідуальний житловий будинок, розташований за адресою: смт.Білолуцьк, вул. Московська, буд. 132, який визнано відумерлою спадщиною на підставі рішення суду та земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,7811 га, розташована за адресою: Луганська обл., Новопсковський район, Білолуцька селищна рада. Також прийнято в комунальну власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,0083 га розташовану за межами населеного пункту, на території, яка за даними державного земельного кадастру враховується в Донцівській сільській раді.

        У 2017 році здійснено ремонт покрівлі адмінбудівлі селищної ради на суму 60 тис. грн., ремонт коридору адмінбудівлі, придбано легковий автомобіль ЗАЗ Sens на суму 199 тис. грн., здійснені роботи по переплануванню та ремонту колишнього залу засідань, зроблені три робочих кабінети та конференц зал, придбані стільці для конференц залу та співробітників на суму 30 тис. грн.

Медична допомога жителям нашої громади надається Білолуцькою районною лікарнею, яка входить до структури Новопсковського РТМО. Будівля лікарні знаходилась у незадовільному стані.

         На черговому засіданні селищної ради було порушено питання щодо надання коштів з селищного бюджету на капітальний ремонт терапевтичного відділення Білолуцької районної лікарні у сумі 50 (п’ятдесят ) тис. грн. Ці кошти були перераховані та здійснено ремонт покрівлі терапевтичного відділення Білолуцької районної лікарні. Участь у ремонті на основі співфінансування взяли також Можняківська, Новобілянська, Козлівська і Танюшівська сільські ради.

       Надана субвенція районному бюджету для фінансування видатків на придбання імунобіологічних препаратів для проведення туберкулінодіагностики серед дитячого населення в сумі 17470 грн. і для забезпечення лікарським засобами для профілактичного лікування дітей – інвалідів, які мешкають на території селищної ради, на суму 1318 грн.

         Надана інша субвенція районному бюджету на здійснення видатків по статті « Медикаменти та перев’язувальні матеріали » на суму 23000 грн.

           Надана інша субвенція районному бюджету на здійснення видатків по капітальному ремонту приймального відділення Новопсковського РТМО на суму 5000 грн.

Також, селищний бюджет надає кошти для районного бюджету  на утримання районного архіву  у сумі близько 29000 грн.

         На утримання дитячого садка в 2017 році було  використано коштів селищного бюджету:

  • 386 тис. грн. – на фінансування заробітної плати та нарахування на заробітну плату працівникам ДНЗ;
  • 114 тис. грн. – витрати на придбання вугілля та дров. Для порівняння якщо б ми опалювали приміщення ДНЗ « Барвінок» газом  по 12,44 грн. за 1 м3, то витратили б 721тис. грн., економія – 607 тис. грн.;
  •  6 тис. грн. – витрати на придбання насоса для опалювальної системи приміщення ДНЗ « Барвінок»;
  • 142 тис. грн. - здійснено ремонт опалювальної системи ДНЗ « Барвінок »;
  • 8 тис. грн. - придбано 30 стільців для дітей старшої групи;
  • 8 тис. грн. – придбано ноутбук для проведення музичних занять і свят музичним керівником;
  • придбано також ростомір та посуд.

        Дуже важливим питанням в роботі селищної ради є земельне питання.

Відповідно до Закону України «Про плату за землю», використання землі в Україні є платним. Тому нам необхідно проводити інвентаризацію земельних ділянок, які використовуються без правовстановлюючих документів на право власності чи користування. Для виявлення таких ділянок ми звертаємось за допомогою до відділу земельних ресурсів, податкової інспекції , прокуратури та небайдужих громадян.

З внесенням змін до Закону України «Про оренду землі» надання земельних ділянок в оренду проводиться виключно на аукціонах, крім земельних ділянок на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб. На сьогоднішній день готуються документи для проведення аукціону та передачі в оренду земельної ділянки   на конкурентних засадах відумерлої спадщини у вигляді земельної ділянки на території Донцівської сільської ради.

Не під силу зараз нам  вирішення питання з розробленням містобудівної документації на всю територію селища та затвердженням Генерального плану селища. Для вирішення даного питання також необхідні кошти, а це близько 500 тисяч гривень.

            У зв’язку із введенням в дію з 01.01.2016 р. нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок по Білолуцькій селищній раді  триває процес по оформленню додаткових угод  з її урахуванням , це резерв для наповнення селищного бюджету.

         Декілька слів про демографічну ситуацію в селищі. На сьогоднішній день в селищі наявного населення 4000 осіб. Зараз статистика невтішна, іде постійне зменшення населення, кількість померлих  перевищує народжуваність. В 2017 році народилося  _13__, а померло _56___ чоловік . На сьогоднішній день в селищі _193_ дитини дошкільного віку, дитячий садок відвідує __89_  дітей. В школі навчається _329_ дітей, і ця кількість зменшується.

   Дуже невтішною є статистика по зайнятості населення, це дуже серйозне питання і вирішувати його в першу чергу потрібно на загальнодержавному рівні.

Постійно  обговорюються питання засмічення землі прилеглої до польових земельних ділянок. Але викорінити це зло нам ніяк не вдається. Зрозуміло  лише одне адміністративними мірами порядку не наведеш потрібно достукатись до кожного жителя до його розуму та душі. В минулому році було проведено толоки по прибиранню берегів річки Айдар, але крім працівників селищної ради, підвідомчих закладів, школярів та депутатів селищної ради, членів громадської організації « Лелека», небайдужих громадян, жодна організація на добровільний призов не відізвалась. 

         Завдяки ефективній роботі селищної ради закладено фінансовий фундамент для збільшення соціального захисту мешканців селища. Так, затверджено Положення про надання матеріальної допомоги учасникам АТО, надана матеріальна допомога  учаснику бойових дій в зоні АТО жителю смт.Білолуцьк у сумі мінімальної зарплати. Надається допомога малозабезпеченим жителям селища стосовно дошкільної освіти. Якщо сім’я малозабезпечена, то батьки звільняються  від сплати за харчування дітей в ДНЗ «Барвінок».  

       У 2017 році завдяки співпраці з працівниками органів Пенсійного фонду України в приміщенні селищної ради створено віддалене робоче місце з наданням послуг з пенсійного забезпечення на рівні територіальної громади. Придбано комп’ютерну техніку для роботи на суму 7000 грн.   

 

       Інформування населення.       

        Білолуцька селищна рада започаткувала нову  сторінку  у соціальній мережі Фейсбук. В ній звітуємо про найбільш яскраві та важливі події в громаді. Також виготовлено новий веб-сайт Білолуцької селищної ради, розміщуємо  оголошення в місцях частого і найбільшого перебування людей, зобов’язано кожного депутата селищної ради інформувати жителів свого округу, в першу чергу вуличні комітети та пенсіонерів, про проведення зборів, події в селищі , телефонограми передаються по організаціях, проводиться роз’яснювальна робота  з питань реалізації громадянами їх прав на звернення, вказана інформація розміщена на придбаних нових стендах в адмінбудівлі селищної ради та на дошці оголошень, які постійно оновлюються.

                 

           ПЛАНИ-2018

Розроблено Проект «Капітальний ремонт будівлі  Білолуцького будинку культури» та подано до Державного фонду регіонального розвитку,отримано попереднє погодження,виготовлено кошторисну документацію на ремонт  та отримано експертний звіт  на цю документацію .Всього сума проекту 1 млн.494,7 тис.грн. з неї  10% -  кошти селищного бюджету, 90% профінансує держава. Буде проведено капітальний ремонт сцени глядацької  зали, замінено дах та утеплено фасад будівлі будинку культури.  

Також,селищний бюджет надає кошти для районного бюджету  на утримання районного архіву  у сумі близько 40000 грн. Розрахунки проведено з урахуванням потреби на 2018р.

         Завдяки ефективній роботі селищної ради закладено фінансовий фундамент для збільшення соціального захисту мешканців селища в 2018 році. Надається допомога малозабезпеченим жителям селища стосовно дошкільної освіти. Якщо сім’я малозабезпечена ,то батьки звільняються  від сплати за харчування дітей в ДНЗ «Барвінок».  

       На 2018 рік планується затвердити Програму благоустрою,   придбати  контейнери або урни для сміття  та інше.

 

         А тепер про виконання зауважень, які були висловлені на попередніх загальних зборах громадян.

       Інформування населення.         Білолуцька селищна рада започаткувала нову  сторінку  у соціальній мережі Фейсбук. В ній звітуємо про найбільш яскраві та важливі події в громаді.Також виготовлено новий веб-сайт Білолуцької селищної ради  ,розміщуємо  оголошення в місцях частого і найбільшого перебування людей, зобов’язано кожного депутата селищної ради інформувати жителів свого округу, в першу чергу вуличні комітети та пенсіонерів, про проведення зборів, події в селищі , телефонограми передаються по організаціях, проводиться роз’яснювальна робота  з питань реалізації громадянами їх прав на звернення, вказана інформація розміщена на дошці оголошень селищної ради , яка постійно оновлюється.

 

     Ось  все, що я хотів би вам сказати, я думаю, що виступаючі доповнять мій звіт, і піднімуть проблеми ,які необхідно вирішити.

 

Я зажди налаштований на плідну співпрацю та  на діалог з усіма хто бажає щось зробити для себе і свого селища.

 

  Дякую усім, хото із завзяттям та  оптимізмом береться за доручену справу, хто вкладає частинку душі та серця в розбудову рідної громади та покращує його благоустрій.

Дякую Вам за терпіння, за довіру,  за мудрі поради, за активну громадську позицію.   

                         З повагою, селищний голова                           С.П.Полтенко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора