A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Звіт за 2018 рік.

Дата: 29.12.2018 16:15
Кількість переглядів: 682

Звіт Білолуцького  селищного голови про роботу у 2018 році.  
 
Згідно вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обов’язковості щорічного звітування селищного голови про виконану роботу, я зараз інформую громадськість про свою діяльність та очолюваний  мною виконавчий комітет ради за 2018 рік
             Говорячи за роботу селищної ради, її виконавчого комітету слід зазначити, що ми виконували і виконуємо як власні так і делеговані державою повноваження, які обумовлені в Законі України „Про місцеве самоврядування в Україні”. 
              На початку свого звіту зупинюсь на організаційно-масовій роботі виконкому і ради.  Важливим етапом у роботі селищної ради  є планування її роботи. План роботи ради виносимо на розгляд останньої сесії року, попередньо розглянувши на засіданнях постійних комісій для внесення доповнень, змін та врахування зауважень. Але план – це не догма тому ,за необхідністю вносимо до нього зміни і коректуємо з огляду на ситуацію.
              У відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сесії проводяться згідно плану роботи селищної ради  . Так в 2018 році було проведено 9 сесій ради. Прийнято 155 рішень. Для підготовки питань на розгляд сесії постійно залучаємо виконавчий комітет, депутатів ради, керівників підвідомчих закладів, а при потребі  керівників або спеціалістів   тих чи інших організацій та установ селища.
             Всім депутатам завчасно надсилаємо інформацію про місце, час і порядок денний сесії, а також надаємо проекти рішень по основних питаннях, для того щоб депутати змогли підготуватись до обговорення   питань порядку денного та внесення змін до проектів рішень сесії. Всі депутати  працюють в постійних комісіях селищної ради, а їх у нас три. 
                      Засідання виконавчого комітету селищної ради плануються  і проводяться згіно плану. Крім  питань, передбачених планом роботи виконкому, розглядаються питання поточного моменту, подання підприємств, установ та організацій, заяви громадян. Для підготовки   питань на розгляд виконкому створюються  робочі групи, до яких входять як працівники апарату  селищної ради, так і керівники  служб району.
          В 2018 році проведено 8 засідань виконкому, прийнято 63 рішень.
                 На сьогоднішній день активність громадян селища низька, адже всі  проблеми, які є на сьогоднішній день в суспільстві негативно впливають на  активність  наших жителів. Хоча не можна сказати, що громадяни селища взагалі не цікавляться життям селища. І підтвердженням цьому є ваша участь у проведенні загальних зборів громадян селища, на яких звітує селищний голова.  Наших жителів дуже хвилюють і благоустрій селища, і охорона навколишнього природного середовища, і працевлаштування, і інші важливі питання для кожної людини.                      
 Щодо органів самоорганізації населення,  створені в нас раніше вуличні комітети,  практично  не працюють.  Проводили роботу з депутатами на предмет оновлення вуличних комітетів та   обрання  голів вуличних комітетів на вулицях, які дійсно б стали тією допомогою і підтримкою для депутатів та селищної ради  на місцях. А ваша допомога нам дійсно дуже потрібна. Але до цього часу це питання до кінця не вирішене. Маючи у помічниках людей, які проживають безпосередньо на тій чи іншій вулиці ми б достеменно володіли інформацією і по благоустрою і по освітленню і по стану доріг, а це б дало нам змогу швидше і якісніше вирішувати проблеми, які виникають на вулицях та провулках селища, громадських місцях та і в селищі в цілому.
                       При селищній раді створено громадське формування по охороні громадського правопорядку. Але дане формування  не працює . Однією із причин небажання як вступу до цієї громадської організації, так і роботи в ній є правова неврегульованість матеріального заохочення членів таких громадських формувань а також повна відсутність яких би то не було пільг.  
                    Діє при селищній раді і адміністративна  комісія, яка розглядає протоколи про адміністративні порушення. Так в цьому році було проведено  4 засідання  та прийнято  4 постанови. Основними адмін. порушеннями на сьогоднішній день є порушення Правил благоустрою населеного пункту, порушення правил торгівлі. Попередження не діють, але все таки всякому  терпінню і розумінню приходить край тому  перейшли і до штрафування. Так за минулий рік отримали 1360 грн. штрафів.                    
             В селищній раді проводиться відповідна робота  щодо створення умов для реалізації конституційного права громадян на звернення, передбаченого ст.40 Конституції України та врегульованого Законом України «Про звернення громадян».
             Відповідно до чинного законодавства в  селищній раді встановлено дні особистого прийому громадян у селищного голови, заступника і секретаря ради, довідки видаються - якщо є необхідність, незважаючи на прийомні та неприйомні дні. Хоча Закон України „Про звернення громадян ”  передбачає, що  прийом громадян можна проводити і раз на місяць, але для нас ця норма закону є неприйнятною, оскільки люди до нас ідуть щодня. В плані аналізу заяв і звернень громадян хотілося б звернутись до всіх присутніх в залі  з проханням перевірити свої документи про право власності на нерухоме майно, щоб були там  і свідоцтво на право власності і правильна адреса, щоб були узаконені всі будівлі, які є на земельній ділянці .                                        
                 Значною залишається  кількість виданих довідок; так всього в 2018 році  видано на 26.12.18- _4452  довідок.
  За 2018 рік на розгляд до працівників селищної ради  надійшло 597 заяв від громадян  (на особистому прийомі -301, поштою – 307). Всі звернення розглянуті в межах повноважень у спосіб передбачений законодавством та у відповідні терміни. Основними питаннями  у зверненнях громадян залишаються питання: приватизації та оренди земельних ділянок. Також, складено 83 актів обстеження матеріально-побутових умов проживання громадян, 97 громадян звернулися  для надання характеристик. На вимогу громадян видавлись довідки (про склад сім’ї,  землю, зарплату та інші). 1841 сім’ям була надана допомога щодо оформлення субсидій на опалювальний період 2018-2019 рр. 390 громадянам оформлена реєстрація місця проживання , та 133 громадянам оформлено зняття з реєстрації місця проживання.
Опрацьовано та надано відповіді на 890 поштових листів від організацій та підприємств.
Укладено 23 договора про аренду землі. Вчинено 1108 нотаріальних дій. 
                  На військовому обліку в селищній раді перебуває 919 військовозобов’язаних в т. ч. 77 - жінок, 24 –офіцери, 129 чол. - призовників . У звітному періоді надійшло до селищної ради 177 повісток, вручено 12 повісток призовникам.             
             На виконком селищної ради покладено обов’язки органу опіки і піклування  в селищі проживає 17 дітей сиріт та дітей, які залишились без батьківського піклування. Всі ці діти мають опікунів. Проживає 2 прийомних сім'ї в яких виховується 11 прийомних дітей. Також на території селища проживає 12 багатодітних родин, в  яких виховується троє і більше. 
         Програма соціально-економічного та культурного розвитку селища на 2018 рік була затверджена на останній сесії 2017 року. 
          Виконання Програми взаємопов’язане із виконанням бюджету селища,  наявні ресурси бюджету селища 2018 року  спрямовувались  на поточні видатки та ремонти об’єктів комунальної власності селища. Звичайно не всі наші плани і задуми були реалізовані, але ми намагались виконати всі накреслені плани, щодо розвитку території. Основним стримуючим  фактором – був фактор відсутності достатніх коштів в селищному  бюджеті. 
     Тепер детальніше зупинюсь на роботах, які були заплановані в Програмі соціально-економічного розвитку  і були виконані в 2018 році. Протягом останніх трьох  років працюємо над впровадження в життя енергозбереження та вуличного освітлення,заходів з економії фінансових та матеріальних ресурсів.
Благоустрій
Один з найбільших напрямків роботи селищної ради і по об’єму і по кількості вкладених в нього коштів є благоустрій населеного пункту. Капітально відремонтовано трактор ЮМЗ та встановлено на нього новий сніговідвал. За інженерно-технічну допомогу в проведенні цих робіт хочу висловити велику вдячність члену виконкому Білолуцької селищної ради, директору Білолуцького  " АГРОТЕХСЕРВІС" Решетило М.І.
         В селищному парку на протязі року постійно підтримуються в доброму технічному стані спортивний майданчик та дитячий майданчик. В цьому році встановлено ще два елементи для розваг дітей. Також силами робітників по благоустрою селищної ради впорядковано зупинку громадського транспорту  в селищі, виготовлено та встановлено  лави для відпочинку, постійно ремонтується водозабірна скважина в селищному парку.
Приведено в належний стан та відремонтовано меморіал, братські могили та обеліски, які знаходяться на території селищної ради.
-Проведено санітарну обрізку сухих дерев ,косіння трави, посадку нових дерев ;
-  облаштувано квіткові клумби  в селищному парку відпочинку та біля приміщення селищної ради 
- Проведено поточний ремонт приміщення селищної ради.
- Побудовано приміщення для зберігання вугілля та дров   біля МБК та селищної ради. 
-Відремонтовано огорожу з тильної сторони ДНЗ «Барвінок»
Окрім того значна увага приділялась зачищенню несанкціонованих сміттєзвалищ, а утримання центрального сміттєзвалища лягло повністю на плечі працівників по благоустрою.

В 2018 році за рахунок коштів Луганської обласної державної адміністрації  запущено в експлуатацію освітлення по вулиці Чернишової та проводяться роботи по виготовленню проектно-кошторисної документації ще для одної вулиці та перевулку.За 2018 рік витрати на вуличне освітлення з селищного бюджету склали 52 тис.грн.
Щодо безхазяйного майна, яке є в селищі, можна сказати наступне. Триває робота по виявленню власників таких будівель, а це кропітка робота – запити, отримання відповідей. Будівлі знаходяться у дуже непривабливому, аварійному стані, а зробити у більшості випадків нічого не можна – є власники або спадкоємці, які не можуть дати розуму своєму майну. Розпочата процедура взяття таких об’єктів у власність громади. По одній квартирі справа вже направлена в суд.
        Культура
         На розвиток культури в 2018 році селищною радою витрачено  власних  коштів на суму 237 тис. грн. На придбання муз.інструментів з цієї суми витрачено 19 тис.грн. Також  придбано музичне обладнання на суму 55000 грн. за рахунок благодійного внеску. Силами робітників МБК  побудовано приміщення з металопрофілю для збереження вугілля та дров.Для функціонування  будівлі потрібні  господарчі товари,придбано зварювальний апарат,кутошлифувальна машина,шуруповерт,лобзик та різні будматеріали для поточного ремонту.Витрачено на ці потреби близько 50 тис.грн.Зроблено  невеликі поточні ремонти різних частин будівлі МБК, придбано насос на опалення.  Поточні утримання Білолуцького МБК здійснюються за рахунок коштів селищного бюджету у зв’язку з хронічним недофінансуванням коштів субвенції районного бюджету. Також та території селищного парку біля клубу функціонує безкоштовно зона  WI-FI.З селищного бюджету витрачено на це за  3 тис.грн.
   Протягом 2018 року працівниками  будинку культури  селищної ради було проведено різні за формою та тематикою культурно-дозвільні заходи, присвячені подіям місцевого, загальнонародного та державного значення.
  Інфраструктура громади. 
       В комунальній власності селищної ради перебуває  9 об’єктів. Протягом 2018 року виконані наступні роботи щодо ефективного використання та належного утримання майна громади. 
     Від надання в оренду комунального майна в бюджет селищної ради за 11 місяців 2018 року надійшло 30 тис. грн.
                 Надана інша субвенція районному бюджету на спів фінансування видатків на реалізацію заходів Концепції державної політики  «Нова українська школа» на суму 16752 грн.
 Також, селищний бюджет надає кошти для районного бюджету  на утримання районного архіву  у сумі близько 40000 грн. 
         На утримання дитячого садка в 2018 році було  використано коштів селищного бюджету на суму 509 тис.грн.:
• 269 тис. грн. – на фінансування заробітної плати , нарахування на заробітну плату працівникам ДНЗ та енергоносії ;
• 153 тис. грн. – витрати на  протипожежні заходи – обробка дерев’яних конструкцій та встановлення протипожежної сигналізації
• 67 тис. грн. – витрати на придбання господарських та канцтоварів,а саме:
• Посуд для 4- груп – тарілки,чашки,ложки,виделки,ножі та інше
- ванна для миття посуду, зварювальний апарат,вуглова шліф машина,перфоратор,насос,прожектор вуличний, тачка будівельна,лопати для прибирання снігу;
• Дитячі матраци – 70 шт,  зростомір з вагами
• 20 тис.грн. – витрати на відновлення огорожі   території ДНЗ
        Дуже важливим питанням в роботі селищної ради є земельне питання. 
Для порівняння наведу суму надходження податку на земельні ділянки від фізичних осіб :
в 2013 році-  17 тис.грн.   , а в 2018 році- 148 тис. грн..  
Відповідно до Закону України «Про плату за землю», використання землі в Україні є платним. Тому нам необхідно проводити інвентаризацію земельних ділянок, які використовуються без правовстановлюючих документів на право власності чи користування. Для виявлення таких ділянок ми звертаємось за допомогою до відділу земельних ресурсів, податкової інспекції , прокуратури та небайдужих громадян.
З внесенням змін до Закону України «Про оренду землі» надання земельних ділянок в оренду проводиться виключно на аукціонах, крім земельних ділянок на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб. На сьогоднішній день  проведено аукціон та передача в оренду земельної ділянки   на конкурентних засадах відумерлої спадщини у вигляді земельної ділянки на території Донцівської сільської ради.
Не під силу зараз нам  вирішення питання з розробленням містобудівної документації на всю територію селища та затвердженням Генерального плану селища. Для вирішення даного питання також необхідні кошти, а це близько 500 тисяч гривень.
 У зв’язку із введенням в дію з 01.01.2016 р. нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок по Білолуцькій селищній раді  триває процес по оформленню додаткових угод  з її урахуванням , це резерв для наповнення селищного бюджету.
         Декілька слів про демографічну ситуацію в селищі. На сьогоднішній день в селищі наявного населення 4000 осіб. Зараз статистика невтішна, іде постійне зменшення населення, кількість померлих  перевищує народжуваність. В 201 році народилося  _7__, а померло _58___ чоловік . На сьогоднішній день в селищі _193_ дитини дошкільного віку, дитячий садок відвідує __69_  дітей. В школі навчається _329_ дітей, і ця кількість зменшується. 
   Дуже невтішною є статистика по зайнятості населення, це дуже серйозне питання і вирішувати його в першу чергу потрібно на загальнодержавному рівні.
Постійно  обговорюються питання засмічення землі прилеглої до польових земельних ділянок. Але викорінити це зло нам ніяк не вдається. Зрозуміло  лише одне адміністративними мірами порядку не наведеш потрібно достукатись до кожного жителя до його розуму та душі. В минулому році було проведено толоки по прибиранню берегів річки Айдар, але крім працівників селищної ради, підвідомчих закладів, школярів та депутатів селищної ради, членів громадської організації « Лелека», небайдужих громадян, жодна організація на добровільний призов не відізвалась.  
 Завдяки ефективній роботі селищної ради закладено фінансовий фундамент для збільшення соціального захисту мешканців селища. Так, затверджено Положення про надання матеріальної допомоги учасникам АТО. Надається допомога малозабезпеченим жителям селища стосовно дошкільної освіти. Якщо сім’я малозабезпечена, то батьки звільняються  від сплати за харчування дітей в ДНЗ «Барвінок».   
       У 2018 році завдяки співпраці з працівниками органів Пенсійного фонду України в приміщенні селищної ради працює віддалене робоче місце з наданням послуг з пенсійного забезпечення на рівні територіальної громади.    
 
       Інформування населення.        
        Білолуцька селищна рада постійно підтримує  сторінку  у соціальній мережі Фейсбук. В ній звітуємо про найбільш яскраві та важливі події в громаді. Також постійно працює офіційний веб-сайт Білолуцької селищної ради, розміщуємо  оголошення в місцях частого і найбільшого перебування людей, зобов’язано кожного депутата селищної ради інформувати жителів свого округу, в першу чергу вуличні комітети та пенсіонерів, про проведення зборів, події в селищі , телефонограми передаються по організаціях, проводиться роз’яснювальна робота  з питань реалізації громадянами їх прав на звернення, вказана інформація розміщена на придбаних нових стендах в адмінбудівлі селищної ради та на дошці оголошень, які постійно оновлюються.
           ПЛАНИ-2019
Розроблено Проект «Капітальний ремонт будівлі  Білолуцького будинку культури» та подано до Державного фонду регіонального розвитку,отримано попереднє погодження,виготовлено кошторисну документацію на ремонт  та отримано експертний звіт  на цю документацію .Всього сума проекту 1 млн.494,7 тис.грн. з неї  10% -  кошти селищного бюджету, 90% профінансує держава. Буде проведено капітальний ремонт сцени глядацької  зали, замінено дах та утеплено фасад будівлі будинку культури.   
Також,селищний бюджет надає кошти для районного бюджету  на утримання районного архіву  у сумі близько 34000 грн. 
 Вперше з 2019р. селищний бюджет буде надавати  допомогу фізичним особам,які здійснюють догляд за людьми похилого віку,для цього передбачена субвенція районному бюджету у сумі 46000 грн. для 19 осіб – мешканців громади. Розрахунки проведено з урахуванням потреби на 2019р.  
Планується винести на обговорення Програму надання матеріальної допомоги  на лікування онкологічного захворювання та  на поховання осіб, які не досягли пенсійного віку та не перебували на обліку в ЦЗ.

       На 2019 рік  затверджена Програму благоустрою, потрібно  придбати ще тротуарну плитку, контейнери або урни для сміття  та інше.
Дякую вам за  повсякденну працю, довіру, розуміння і співпрацю. Дякую всім, хто не тільки на словах, а й конкретними справами розбудовує та прикрашає свій будинок, свій двір, вулицю і наше селище.
Щиро бажаю, щоб всі позитивні здобутки і досвід ми продовжили та примножили не тільки в цьому році, а робили це кожного року і щодня.   

 
      З повагою, селищний голова                           С.П.Полтенко

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора